Omzetdoel: hoe, wat en waarom?

Groeien als ondernemer - Karlijn Kwint - Vogelvrij Ondernemen

Een omzetdoel voor je onderneming: ik vind het superfijn werken, maar dat heeft even geduurd. Ik heb vanaf de eerste dag van mijn onderneming een omzetdoel gehad, en in het begin zorgde het vooral voor stress en spanning. Misschien herken je het wel: ik had een doel waar ik steeds nét (of totaal) niet bij kwam, waardoor ik enorm van mezelf baalde.

In deze blog vertel ik je hoe ik een omzetdoel heb bepaald waar ik me supergoed en relaxed door voel én die voor een flinke uitdaging zorgt.

Waarom werken met een omzetdoel?

Mensen zeggen wel eens: kan ik niet gewoon kijken wat er op mijn pad komt? Ik snap het wel, zeker als je net bent gestart met ondernemen en geen idee hebt wat voor doel je moet stellen.

Dus: waarom vind ik het dan toch verstandig om te werken met een omzetdoel?

Ten eerste: omdat je dan precies weet wat je moet doen, naast het helpen van je klanten. Als ondernemer heb je je eigen tijd te vullen, dus een concreet doel helpt je helder te krijgen wát je moet doen om dat doel te bereiken. Je weet zo precies welke taken er op je to-do lijst thuishoren. Hoe concreter je doel is, hoe concreter je taken zullen zijn en hoe beter je je tijd kunt invullen. Een omzetdoel geeft je houvast en structuur en daarmee dus controle over je onderneming.

Daarnaast geeft zo’n omzetdoel je dat zetje om buiten je comfortzone te gaan. Als ondernemer doe je regelmatig nieuwe, spannende dingen. Wanneer je een bepaald doel wilt halen ga je makkelijker buiten die comfortzone, ook al is het erg spannend en je nog niet weet of het gaat lukken. Je omzetdoel is de stip op de horizon, hierdoor weet je precies wat je te doen staat en waarom.

Om van al deze voordelen te kunnen profiteren, heb ik er zelf voor gekozen om met twee omzetdoelen te werken.

1: Weet wat je minimaal nodig hebt

Om te voorkomen dat je omzetdoel je onnodig stress en faalangst oplevert, vind ik het zelf heel erg fijn om te weten: wat is er in ieder geval nodig om mijn leven te kunnen leven? Aan de hand daarvan bepaal ik mijn minimumdoel.

Je kunt denken aan het échte minimum, waarbij je kijkt naar wat je vaste lasten zijn en zorgt dat je deze kunt betalen. Wat moet je minimaal privé verdienen en wat moet er zakelijk binnenkomen? Hoeveel belasting moet je daarvoor betalen? Dat is het bedrag wat je in je eerste jaar als minimum doel kunt stellen.

Maar: als je meer omzet draait, meer winst overhoudt en jezelf meer kan uitbetalen, is het logisch dat je jezelf ook wat meer wilt uitbetalen en dat je businesswise meer wilt investeren en uitbesteden. Daarom neem ik mijn minimumdoel elk jaar opnieuw onder de loep, en vraag ik mezelf nogmaals af: hoe wil ik minimaal leven? Wat wil ik minimaal kunnen besteden, zowel prive als zakelijk?

Door te werken met een minimum doel voel ik zelf veel meer rust. Vooral omdat ik dat doel inmiddels binnen een mum van tijd binnen heb, en wat er bovenop komt is eigenlijk gewoon een cadeautje – en een hele leuke uitdaging. Ik houd van een goeie uitdaging, en daarom werk ik ook met een tweede omzetdoel:

2: Welke droom wil je waarmaken?

Als je een beetje op mij lijkt, wil je flink blijven groeien. Het mag spannend, uitdagend en vernieuwend blijven. Tijd om te dromen! Als je jezelf echt toestaat om groots te denken, wat zou je dan willen? Hoe zou je leven eruit zien, hoe zou je business eruit zien? Misschien droom je wel van een prachtig herenhuis als kantoorpand – geen must have, het zit (nog) niet in je minimumdoel, maar zeker wel in je toekomstdroom. Denk eens buiten de lijntjes, wat zou je willen?

Ik vond dat zelf best lastig, echt groots dromen. Met m’n minimumdoel kan ik prima rondkomen, en is veel meer nou echt zo hard nodig? Tot ik ging nadenken over wat ik echt echt echt zou willen. Ik hou bijvoorbeeld enorm van reizen. Dat kan best low budget, maar het is niet gratis. Ik droom ook over een mooi nieuw koophuis, en hoe fijn is het als ik die gewoon kan betalen? En bedenk eens hoeveel goede doelen je kan steunen als je meer geld ‘over’ hebt. Ik ben benieuwd waar jij op uit komt als je jezelf eens écht laat dromen. Houd jezelf niet langer klein, wil je weten hoe? Lees dan deze blog.

Ben jij klaar om een omzetdoel voor jezelf te bepalen? Gun jezelf rust, structuur, houvast en een flinke uitdaging door je minimumdoel én je droomdoel te bepalen. Succes!

Ben je benieuwd naar mijn podcasts? Luister ze hier!

Facebook
Twitter
LinkedIn