Goede voornemens – zo lukt het wél

Ik ben net terug van 5 fantastische weken vakantie en zit vol energie en goede voornemens. Vakantie is voor mij altijd het ideale moment om mezelf te ‘resetten’.

Weg van mijn normale leven en routines is het opeens veel makkelijker om te zien wat ik anders wil:

– Meer bewegen.
– Vaker koken ipv eten bestellen.
– Meer boeken lezen, zowel romans als informatief.
– Allerlei soorten artikelen lezen en podcasts luisteren.

Het is niet echt een verrassend lijstje. Ik heb al deze punten al weleens eerder opgeschreven.

Waarom doe ik het dan toch niet? Waarom moet ik elke vakantie opnieuw ontdekken: oja, dáár geniet ik van en wil ik mijn tijd graag mee vullen?

Waarschijnlijk om dezelfde reden als jij: het is makkelijk om terug te vallen in bepaalde gewoontes. Als je bepaalde dingen eenmaal gewend bent, is dat je default.

Dat geldt ook voor je gedachten en overtuigingen.

In mijn hoofd zorgt een serie bijvoorbeeld voor meer ontspanning dan een boek lezen. Terwijl ik rationeel wel kan bedenken dat een serie (met al het geluid, de snelle beelden en de hoeveelheid aan informatie) je overspoelt met prikkels. Volgens een studie van de Britse universiteit van Sussex kan lezen je stressniveau juist met 68% doen dalen. Ergens tussen mijn oren zit toch een andere overtuiging.

Ik heb ook altijd het idee dat boodschappen doen en koken veel zwaarder is dan eten bestellen. In de praktijk geeft het me een lekkere boost in energie als ik even de deur uit ga, een frisse neus haal en fysiek in beweging ben tijdens het koken, en voel ik me juist een beetje lamlendig als ik op de bank blijf hangen.

Dus, hoe ga ik het deze keer aanpakken en ervoor zorgen dat het me wél lukt om die goede voornemens te realiseren?

Het eerste wat ik daarvoor wil zeggen, tegen mezelf en tegen jou, is: het is niet erg als je op een gegeven moment een beetje terugvalt. We zijn allemaal mensen, het overkomt je. Als je er maar voor zorgt dat je blijft reflecteren en momenten hebt om jezelf te resetten zodat je je goede gewoontes weer kan oppakken. James Clear zegt het treffend: reflection allows you to course correct. Vrij vertaald: door te reflecteren kan je je koers bijstellen.

Dat gezegd hebbende: ik ga natuurlijk mijn best doen om die goede voornemens tot mijn nieuwe normaal te maken 😉 en om dat voor elkaar te krijgen, is het belangrijk dat ik mezelf snel een hoop positieve ervaringen geef in de dingen die ik graag wil. Hoe sneller ik naar mezelf toe bevestig dat deze voornemens goed voor me zijn, hoe sneller het er mentaal inslijt dat die dingen niet lastig of vervelend zijn maar me precies brengen wat ik graag wil.

Dat werkt met privé zaken, en in je business werkt het net zo.

Stel: jouw goede voornemen is om meer content te creëeren en te delen. Bijvoorbeeld wekelijks een mail of een blog, en twee keer per week een post voor social media.

Als ik denk dat schrijven lastig is, dan zie ik daar tegenop.

Maar als ik regelmatig schrijf en steeds weer ervaar hoe lekker het is om mijn gedachten op papier te zetten, mijn ideeën deelbaar te maken, het leuke reacties oplevert en dat er hierdoor klanten op mijn pad komen, dan ga ik het vanzelf een stuk leuker en makkelijker vinden. Want dan voel ik me er ‘goed’ in.

De clou zit ‘m dus in: mezelf een hele hoop positieve ervaringen cadeau doen en daarmee mijn mindset rondom m’n voornemens veranderen.

Wat mij denk ik gaat helpen, is duidelijke acties koppelen aan mijn goede voornemens en voor mezelf wekelijks evalueren en uitschrijven hoe het bevalt. Zo kan ik mezelf mooi confronteren met hoe fijn het eigenlijk is. En als dat toch niet zo is en die goede voornemens niet in mijn dagelijks leven blijken te passen, dan is dat hét moment om te onderzoeken wat er in mijn leven mag veranderen zodat het er wel in past.

Heb jij ook een goed voornemen dat voor de zoveelste keer op je lijstje staat? Doe dan de volgende dingen:

1) Schrijf op wat je voornemen/doel is
2) Schrijf op waarom je dit normaal niet doet/haalt
3) Schrijf op welke concrete acties je gaat ondernemen om je doel te realiseren
4) Plan die acties in, in je agenda
5) Maak een wekelijkse reflectie-date met jezelf (die hoeft maar een kwartiertje te duren!), omschrijf hoe het gaat en haal daar eventueel je lessen uit – of, als het louter positief is: geniet van je succes!

Wil jij op de hoogte blijven over dit soort blogs, offline en online events die ik organiseer en regelmatig interessante business weetjes in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn mailinglijst.

Facebook
Twitter
LinkedIn