Gewoon beginnen, hoe dan?

Groeien als ondernemer - Karlijn Kwint - Vogelvrij Ondernemen

Het klinkt altijd zo simpel als mensen zeggen: ‘je moet gewoon beginnen.’ Of het nou gaat om het starten met een onderneming, een nieuw concept of een groot project: zo makkelijk voelt het vaak niet. In deze blog vertel ik je wat voor mij werkt om mezelf zo ver te krijgen dat ik ‘gewoon begin’, hoe spannend het ook voelt.

1: Maak het niet spannender dan het is

Als je net een nieuw plan hebt ben je vaak ontzettend enthousiast. Je weet wat je wilt en je bent klaar om dat te realiseren. Maar: hoe langer je erover nadenkt, en hoe meer je jezelf vergelijkt met anderen die iets soortgelijks doen, hoe meer de twijfel toeslaat. De eisen om het in één keer goed te doen stapelen zich op: je wilt dat het meteen werkt en supersuccesvol is. Daarmee leg je een ontzettend hoge druk op je schouders en durf je het amper nog aan.

Mijn tip: schuif nieuwe ideeën niet ver vooruit en verlang niet van jezelf dat ze in één keer perfect gaan, maar test je plannen snel uit en leer van die ervaringen hoe je het de volgende keer nog beter kunt doen. De eerste keer is nooit perfect.

2: Zit jezelf niet in de weg met te hoge verwachtingen

Je hebt een plan en hoopt op bepaalde resultaten. Let op dat je jezelf niet gek maakt met gouden bergen die je moet waarmaken. Het is ontzettend oneerlijk om van jezelf te verwachten dat je het bij de eerste keer meteen perfect moet doen. Ervaren, vallen, opstaan en weer doorgaan is de key. Zorg dat je realistisch bent in de verwachtingen naar jezelf, alleen zo kun je ”gewoon beginnen”.

Vraag je daarom af: wat is een realistisch doel om te stellen tijdens de beginfase van je onderneming, idee of project? Houd jezelf niet tegen omdat je iets nog niet zo goed kan. Daag jezelf juist uit om het te doen zodat je er beter in kunt worden!

3: Vergelijk jezelf niet aan anderen

Ja, er zijn mensen die al veel verder zijn dan dat jij bent. Mensen die veel meer ervaring hebben, veel meer hebben opgebouwd. Maar hè: iedereen is ooit vanaf 0 begonnen. Daar hoef je je niet voor te verstoppen, dat is menselijk.

Iedereen heeft op elk moment een maximale kwaliteit die hij of zij kan neerzetten. Jouw allerbeste versie, de volle 100% van jouw vermogen om er iets geweldigs van te maken, is voor iemand anders onbereikbaar omdat ze nog niet zo ver zijn – en weer iemand anders kan het 2x zo goed als dat jij het kunt. Het probleem is vaak dat wij nú al 2x zo goed willen presteren, terwijl we dat nog niet kunnen. Daar kom je pas achter als je beter wordt in wat je doet. En hoe wordt je beter? Juist – door te doen: gewoon beginnen! Door te leren, ontwikkelen, fouten maken en weer doorgaan. Dat besef helpt mij om het gewoon maar te gaan doen, ook al voel ik me nog niet helemáál klaar. Dat gevoel krijg ik toch pas als ik het al eens heb gedaan.

4: Zorg dat je weet waaróm je het wilt

Het is extra moeilijk om met iets spannends te starten als je denkt: ‘waarom eigenlijk?’ Want: waarom zou je dan die moeite doen? Daarom is het zo belangrijk om heel scherp te weten waarom je zo enthousiast bent over je plan en wat je ermee wilt bereiken. Zodat je van start gaat, én zodat je jezelf erdoorheen sleept tijdens de moeilijke momenten.

Conclusie: gewoon beginnen 😉

Misschien ben je in het begin nog wat onzeker. Dat is niet erg. Fouten maken mag, onzeker zijn mag, zowel in het ondernemen als in je privé leven. Het is een kwestie van doorgaan en gewoon doen. Je hebt geweldige plannen. Ga ervoor.

En kom je er zelf niet uit? Plan dan een gratis strategiesessie in met mij, dan help ik je om je business dromen te laten slagen.

Ben je benieuwd naar mijn podcasts? Luister ze hier!

Facebook
Twitter
LinkedIn