Altijd maar doorgaan: zo zet je de rem erop!

Groeien als ondernemer - Karlijn Kwint - Vogelvrij Ondernemen

Bijna alle ondernemers die ik ken hebben een neverending to-do list. We zijn continu bezig: als het niet voor onze klanten is, dan is het wel omdat we ‘aan’ ons bedrijf moeten werken. We willen groeien, verbeteren en groter worden. Steeds meer, meer en meer. Hebben wij wel een rem?

We leggen een hoop druk op onszelf, en dit werkt niet altijd in je voordeel. Ik heb zelf rust en ruimte nodig om dingen te laten inzinken, te reflecteren en tot nieuwe ideeën te komen.

Herkenbaar? Kijk dan eens goed waar je je uren eigenlijk mee vult. Zit je de hele week volgepropt? Dan is het tijd om prioriteiten te stellen. Maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Alles is leuk en alles maakt je enthousiast. Hoe zet je de rem er dan toch op?

Prioriteiten stellen: zo pak je het aan

Prioriteiten stellen: een lastig klusje, want waarschijnlijk vind je heel veel dingen leuk en belangrijk. Plan daarom geregeld een moment om voor jezelf op een rijtje te zetten wat je nou eigenlijk allemaal doet. Als je het zwart op wit op papier hebt staan, is het een stuk overzichtelijker dan dat het in je hoofd zit.

Kijk naar je overzicht, en vraag je af: waar zit het hem in dat je zo’n druk voel?

Zijn dat zaken die je anders kunt aanpakken of zelfs helemaal zou kunnen laten vallen, om de druk te verlichten? Zelf had ik bijvoorbeeld een hele waslijst aan marketing activiteiten die ik van mezelf ‘moest’ uitvoeren, terwijl ze niet allemaal evenveel opleverden. Je kunt al raden welke ik uit mijn to-do lijst heb geschrapt 😉

En: waar wil je heel graag méér ruimte voor creëren? Voor mij was dat bijvoorbeeld content creatie: ik vond het vervelend dat dat altijd maar even ‘snel tussendoor’ moest. Ik vind het veel fijner werken als ik er echt even tijd voor kan nemen, dus die tijd heb ik gemaakt.

Wat voor mij ook heel belangrijk was, was: prioriteit geven aan vrije tijd. Ik wilde echt de rem erop zetten, maar met alles waarvan ik dacht dat het ‘moest’ en alle ideeën die ik steeds bleef bedenken voor mijn klanten en marketing activiteiten bleef ik maar doorgaan. Daarom ben ik expres ‘vrije blokken’ gaan inplannen in mijn agenda. Blokken om op dat moment te bepalen waar ik echt zin in heb, businesswise en privé.

Je hebt de rem erop gezet. Hoe hou je het vol?

Op het moment dat je hebt besloten dat je minder gaat werken en voortaan je prioriteiten voorop stelt, is het nog de kunst om het dan ook echt te doen. Bewuster met je tijd omgaan en productiever werken. Dit kan op een hele simpele manier: met behulp van een schriftje!

Vul iedere dag twee pagina’s: een linker pagina met de belangrijkste prioriteit voor die dag en daaronder per half uur ruimte om op te schrijven wat je hebt gedaan. Je plant niet vooraf je hele dag vol, maar houdt gedurende de dag bij wat je allemaal hebt gedaan. Op die manier voel je je meteen productiever: je ziet precies wat je allemaal doet op een dag, in plaats van dat je op het einde denkt ‘ik ben superdruk geweest, maar wat heb ik eigenlijk gedaan met m’n tijd?’

Op de rechterpagina schrijf je iedere dag een stukje reflectie. Zie het als je professionele dagboek. Hoe was je werkdag? Hoe voelde je je? Met welk gevoel sluit je de dag af en wat kan er de volgende werkdag beter? Op die manier ontdek je precies wat voor jou wel en niet werkt, en wat je dus wilt aanpassen in je werk, planning en strategie.

Ook is het voor mij op deze manier veel makkelijker om de dag af te sluiten wanneer ik m’n uren heb gevuld. Zijn de 5 uur voorbij? Dan stop ik, tenzij ik echt heel erg graag door wil gaan. En áls ik langer doorga, dan noteer ik heel duidelijk voor mezelf of dat goed heeft uitgepakt of niet. Vaak ben ik die uren veel minder productief, en had ik het werk beter de volgende dag in de helft van de tijd kunnen doen.

Als hardwerkende ondernemer is het lastig om de rem erop te zetten. Probeer in ieder geval bewuster te kijken naar je werk. Wat moet er écht gebeuren? Wat wil je echt heel erg graag doen? Wat geeft jou energie? Waardoor voel je je juist helemaal afgedraaid? Mocht je er zelf niet uitkomen kun je altijd om hulp vragen. Blijf vooral dicht bij jezelf en voel iedere dag aan waar jij je fijn bij voelt. Jij bent meer waard dan wat dan ook.

Zet jij de rem erop?

Ben je benieuwd naar mijn podcasts? Luister ze hier!

Facebook
Twitter
LinkedIn