Zo overwin je je eigen smoesjes

Kan jij ook altijd heel veel creatieve smoesjes bedenken om uit te stellen wat je zou moeten doen? Dan is deze blog voor jou: overwin je eigen smoesjes.

Wist je dat ik in de zomer van 2020 van Utrecht naar Den Haag ben verhuisd? Kleine disclaimer: deze blog is al een tijdje geleden geschreven, begin 2021. Maar: ik vond ‘m te leuk om niet alsnog te delen!

Ik heb in die periode namelijk ontdekt dat ik een héle trage verhuizer ben, en dat ik heel veel smoesjes kan bedenken om dit goed te praten.

  1. Ik zou binnen twee dagen al mijn dozen uitpakken – niet gelukt, want mijn kasten moesten nog geleverd worden dus ik had geen opbergruimte.
  2. Ik zou vóór september al mijn schilderwerk hebben gedaan – niet gelukt, want tijdens mijn vakantie was het te warm om te schilderen en daarna had ik het te druk.
  3. Ik zou vóór mijn verjaardag (10 oktober) het hele huis af hebben – niet gelukt, de levering van mijn nieuwe bank is uitgesteld naar begin november en door de aangescherpte maatregelen kan ik mijn verjaardag toch niet vieren zoals ik zou willen.

Inmiddels zit ik niet meer tussen de dozen en de rotzooi, maar echt ‘af’ kan je het ook niet noemen. En ondanks al mijn smoesjes weet ik dondersgoed wat de echte oorzaak is: dat ben ik zelf.

Ik heb niet gedaan wat ik moet doen. Ik heb nog geen gordijnen besteld, ik heb 15 tabs openstaan met mooie posters/schilderijen maar heb nog niet besloten welke ik nou écht ga kopen, ik heb er blijkbaar toch niet zo’n haast mee allemaal.

Ik heb er geen prioriteit van gemaakt.

Ik vond het de afgelopen maanden belangrijker om van het lekkere weer te genieten, toen dat er nog was.

Om vrienden te zien. Om in het weekend samen met mijn vriend te relaxen of iets leuks te doen. Om domme Netflix series te kijken. Om mijn doelstellingen te behalen met mijn bedrijf.

En dat is helemaal oké. Maar het is wel goed om je te realiseren: dit is precies hoe het leven werkt. Dit is hoe het met alles werkt.

Als jij er geen prioriteit van maakt, dan gebeuren dingen niet – of tergend langzaam.

Zo gaat het voor veel mensen ook met hun business. Ze schrijven zich in bij de KvK (zoals ik mijn huurcontract tekende), ze hebben grootste ideeën over hun aanbod en wie ze gaan helpen (zoals ik mijn droom interieur helemaal voor me zag), maar ze dóén het niet. Omdat er blijkbaar toch andere dingen belangrijker zijn.

Misschien hele praktische dingen: verhuizen, zieke kinderen, afstuderen.

Vraag jezelf dan af: sta ik erachter dat dit nu mijn #1 prioriteit is? Ik heb er zelf duidelijk voor gekozen om mijn verhuizing niet mijn #1 prioriteit te laten zijn. Wat jouw keuze is, is aan jou. Als je ‘m maar bewust maakt.

Misschien zijn het mentale dingen waardoor jij nog niet doet wat je moet doen om een succes te maken van je business. De overtuiging dat je er nog niet klaar voor bent, of de angst dat bekenden van je het maar gek vinden wat je allemaal doet.

In dat geval is de vraag: wat is belangrijker voor jou? Jezelf gelijk geven en bewijzen dat je er nog niet klaar voor bent door inderdaad niks te doen, of het tegendeel bewijzen en al doende leren hoe het werkt en jezelf klaarmaken voor een volgende stap? Jezelf inhouden omdat bekenden het misschien wel gek vinden als je een Instagram account begint voor je eigen bedrijf, of het wél doen en zo in contact te komen met potentiële klanten?

Denk hier eens over na: wat vind jíj belangrijk?

Wat heeft voor jou prioriteit? En maak je daarin duidelijke keuzes? Keuzes die je helpen om de resultaten te bereiken waar je van droomt?

Je kan ervoor kiezen om te denken: joh, ik kabbel wel wat aan, komt allemaal wel op z’n tijd.

Dat doe ik met mijn interieur. Met als resultaat: lege kamers. En voor je bedrijf: een lege agenda en een lege bankrekening.

Je kan er ook voor kiezen om te denken: niks daarvan, ik GA ervoor! Kom maar op met die leuke klanten en lekkere omzet!

Zoals ik doe met mijn bedrijf. Met als resultaat: binnen een half jaar kunnen rondkomen van mijn eigen bedrijf, het tweede jaar mijn omzet verdubbelen en dit jaar ben ik bezig om mijn omzet vergeleken met vorig jaar te verdriedubbelen. En ik kan je verklappen: de klanten waar ik mee werk zijn er alleen maar leuker op geworden.

Nogmaals: jij kiest. Laat het een bewuste keuze zijn. Bedenk wat jíj belangrijk vindt in het leven, wat jij de komende weken/maanden/jaren wilt neerzetten, en wat dus prioriteit mag krijgen.

Maar misschien ga ik er iets te makkelijk vanuit dat jij je bedrijf te weinig prioriteit geeft. Wat natuurlijk ook mogelijk is, is dat je echt wel heel graag in actie wilt komen maar gewoon niet weet wát je nou eigenlijk moet doen om dat bedrijf van de grond te krijgen. Je blijft hangen. Je zit braaf aan de keukentafel met een opengeklapte laptop, maar er gebeurd gewoon niet zoveel, hoe graag je ook wilt.

In dat geval wil ik je uitnodigen om mij een mailtje te sturen en te delen waar je vastloopt, zodat ik je verder kan helpen. Laat me even weten dat je een mail stuurt naar aanleiding van deze blog, dan help ik je gratis en voor niks met liefde verder. Mail me op: karlijnkwint@vogelvrijondernemen.nl

Facebook
Twitter
LinkedIn