Ik heb niks tegen online programma’s, maar…

Groeien als ondernemer - Karlijn Kwint - Vogelvrij Ondernemen

Toen ik zelf net begon met ondernemen ontdekte ik al snel het fenomeen ‘passief inkomen’ dankzij online programma’s.

Mijn tijdlijn vulde zich met advertenties van ondernemers die foto’s lieten zien waarop ze met een laptop op het strand zaten.

Lijkt me heel onpraktisch, al dat zand in je toetsenbord, maar ik moet toegeven: ze hadden mijn interesse te pakken.

Ik weet nog dat ik een aantal webinars keek waarin de ondernemer in kwestie 30-45 minuten lang alleen maar over haar geweldige leven praatte, zonder dat ik me eraan stoorde. In tegendeel. Ik was gefascineerd. Is dit mógelijk?! Wauw! Er ging een wereld voor me open.

Een paar maanden later was ik die webinars spuugzat, maar ik begrijp heel erg goed dat ze als een dolle converteren omdat mensen denken: ‘dat wil ik ook.’

En daar zit meteen het probleem.

Ik geloof niet in het ideaalplaatje dat deze ondernemers presenteren.

Er zit sowieso een hele opstartperiode vast aan een nieuwe onderneming die zij voor het gemak maar even overslaan.

En hoe passief is passief inkomen? Je moet nog steeds het product maken, dat hele marketing circus opzetten en gaande houden, en als je het uit handen wilt geven aan een team moet je het team nog wel aansturen.

Allemaal helemaal niet erg, maar passief kan je het niet noemen.

En als ik me dan afvraag of ik die realiteit nou echt zo aantrekkelijk vind, realiseer ik me: er mist echt iets heel erg belangrijks in dat lijstje aan werkzaamheden.

De klanten.

Het allerleukste deel van mijn werk! Waar is het klantcontant? De diepgaande gesprekken, de transformerende livedagen, de persoonlijke berichtjes na het halen van successen?

Je zou het bijna vergeten met al die plaatjes van het strand, maar ik vind mijn werk zo leuk omdat mijn klanten zo leuk zijn. En als dat tegenvalt, want dat overkomt me ook wel eens, dan weet ik meteen dat ik iets in mijn doelgroep/aanbod/marketing moet tweaken om dat weer in orde te krijgen.

Het is helemaal niet mijn droom om op afstand een marketing machine aan te sturen.

Dat is niet waar ik coach voor ben geworden. Eerlijk gezegd vind ik dat je dat ook geen coaching kan noemen.

Maar ik werd wel meegetrokken door het plaatje dat die ‘passieve’ online ondernemers presenteren. Ze weten het goed te verkopen: geen stress, alleen maar doen wat je leuk vindt, duizenden euro’s omzet per maand draaien en een compleet vrij en onafhankelijk leven leiden.

…ja, dat klinkt lekker.

Maar je hoeft er niet perse een online programma voor te verkopen.

Ik heb het heel even heel verleidelijk gevonden om die droom van het passieve inkomen na te jagen. Het geldwolfje in mij las al die advertenties, hoorde al die jaloersmakende verhalen, en dacht: dat wil ik ook! En dát is blijkbaar de manier om het voor elkaar te krijgen!

Maar:

Ik geloof niet dat je je alleen vrij en onafhankelijk voelt als je geen afspraken in je agenda hebt staan (en ik geloof ook niet dat het merendeel van de ‘passieve’ ondernemers ook echt zo’n lege agenda heeft).

Ik weet zeker dat je ook zonder passief inkomen duizenden euro’s per maand kan verdienen én kan doen wat je leuk vindt. Mijn werk is toevallig één van de dingen die ik heel erg leuk vind, lucky me. En geloof me, ook daarnaast heb ik tijd ‘over’ voor een leuk leven 😉

Er is niks mis met online programma’s. Maar: laat je niet klakkeloos meeslepen door de hype. Vraag je af wat jij wilt. Waar jij blij van wordt. Wat het werk is dat jij het allerliefste doet. En als dat ‘met mensen’ is, vraag je dan nog eens heel serieus af of je wel perse een online programma moet willen hebben.

 

[activecampaign form=33]

Facebook
Twitter
LinkedIn